De koppeling

De koppeling.

 De koppeling, zowat het belangrijkste aandrijfonderdeel van de brommer, zorgt ervoor dat de scooter in staat is om in vrijloop te draaien.  Dit wil dus zeggen dat de scooter met draaiende motor kan worden geparkeerd zonder dat deze weg begint te rijden.

 Maar hoe werkt deze koppeling nu?  Eerst even een korte verklaring van wat de koppeling allemaal inhoudt. 


 

We zien hier alle onderdelen van de koppeling, behalve het koppelhuis.  We gaan effe elk onderdeel bespreken vooraleer we aan de demontage-uitleg gaan beginnen.

De bedoeling van de moer is simpelweg de hele koppeling bij elkaar houden, en de drukveer op druk laten.

De koppeling zelf is iets complexer en bevat 3 basisonderdelen:

 

*De koppelschoentjes

*De koppelvoering

*De trekveertjes

 

Het nut van de koppelschoentjes is om er voor te zorgen dat de koppeling een centrifugale kracht kan opwekken om de voering tegen het koppelhuis te drukken.  De voering is dus het materiaal dat in aanraking komt met het koppelhuis.


De bovenstaande foto geeft ons een beeld van een Top-Racing koppeling.

Het voordeel hiervan is dat we de trekkracht kunnen regelen tot ongeveer 23km/u vanuit stilstand.  Klinkt erg aantrekkelijk maar heeft relatief weinig effect op een standaard 50cc scooter.  We merken op dat de trekveertjes regelbaar zijn in veerkracht door middel van schroefjes.  Hierdoor moeten we geen extra trekveertjes kopen wanneer we een andere set-up willen!!

 

We zien de trekveertjes dan wel steken, maar wat doen ze nu juist??  De bedoeling is om de centrifugale krachten van de schoentjes tegen te gaan om vroegtijdig vertrek van de scooter te vermijden.  Ze dienen ook om de schoentjes terug te trekken bij het vertragen van de scooter.  De schoentjes worden uit het koppelhuis teruggetrokken op 19km/u (bij onze testscooter).

  De schoentjes kunnen we praktisch verwaarlozen qua werking, we slaan ze dan maar over en gaan verder naar de voeringen.  De voering dient om de ingrijping en krachtoverdracht te verwezenlijken op het koppelhuis.

 

Dit is nu het koppelhuis waarin de hele koppeling zit rond te draaien.

 

volgende pagina