De koeling

In tegenstelling tot de luchtgekoelde Camino en Wallaroo zijn tegenwoordig veel scooters uitgerust met waterkoeling, zoals de term “LC” (Liquid Cooled) dus al duidelijker probeerde te maken.  Het grote voordeel van de waterkoeling is een beter rendement en vooral het uithoudingsvermogen bij langere afgelegde weg.  Het is algemeen bekend dat waterkoeling beter koelt dan een gewoon luchtkoelsysteem.  Maar wat hebben we daar nu aan?  Een beetje natuurwetenschappen zullen dit verklaren.

 

Mechanisch nuttige energie =

het verschil van de ontploffingsenergie – de verliezen.

 

De “mechanisch-nuttige” energie is simpelweg het vermogen geleverd door de motoras of krukas.  De “verliezen” zijn weggegooide energie, zoals wrijving en hitte.  De wet van behoud van energie leert ons dat al de toegevoerde energie gelijk is aan al de uitgaande energie.  Energie gaat dus nooit verloren, ze wordt enkel omgezet in andere energievormen dewelke we soms niet willen. 

Maar stel nu dat we daar iets aan kunnen veranderen.  We kunnen dus die warmte-energie omzetten in bewegingsenergie door de warmte te isoleren. 

Dat is dus het nut van de koeling.  Er gaat minder energie naar warmte en dus meer naar beweging. 

 

In een meer menselijke taal betekent dit dat je meer motorvermogen krijgt met een betere koeling.  Hoewel, verwacht hierdoor geen mega-stijging van pk’s.  Dit scheelt hooguit een half pk’tje en hooguit 5km/u in snelheid.

 

Een ander groot voordeel is dan de uithouding van de motor bij langdurige belasting.  Zo zou de watergekoelde scooter z’n hele benzinetank kunnen leegrijden zonder stoppen.  Het is zelfs zo dat door de constructie van het koelsysteem de motor kouder draait op bijvoorbeeld 8500tr/min tegen 60km/u; dan op 1000 tr/min op stationair ( 0km/u ). 

How the Fuck  kan dat nu?  Ik  zal de werking en opbouw dan maar eens kort verklaren. 

 


We zullen beginnen aan het koelwaterreservoir.  Dat is een kleine opslagtank van een dikke halve liter.  Daaruit loopt er een darm naar de cilinder.  Rond de cilinderboring, waarin de zuiger op- en neer gaat, is er een speciale waterdichte ruimte voorzien.  Zoals je al kan raden, loopt hier het koelwater door.

 


*Hier zie je hoe het water de cilinder omringt.

 


Van daaruit loopt het water verder naar de pomp, dewelke rechtstreeks op het motortoerental werkt omdat deze op het vliegwiel vast staat.  Dan stroomt ons water verder naar de radiator, vooraan op de scooter, en zo weer naar het koelwaterreservoir.

 

1 = reservoir         2 = cilinder           3 = pomp             4 = radiator

OPGELET:  Mogelijk gaat het koelwater 2X door de radiator, voor het koelreservoir, en erna.

 

De werking is als volgt:  Het water dat door de cilinder stroomt heeft als nut de warmte af te voeren.  Water heeft een betere warmteopname dan lucht en het water neemt de warmte mee naar de pomp. 

De pomp dewelke aan het vliegwiel van de motoras hangt, pompt het water verder naar de radiator.  De pomp, een combinatie van een

“radiale centrifugaalpomp / waaierpomp”, draait dus aan hetzelfde toerental als de motoras.  Bij hogere snelheid verhoogt het debiet en de druk waardoor er al betere koeling ontstaat op die hogere snelheid. 

Het water komt nu in de radiator, of in een andere term: “de warmtewisselaar”.  De bedoeling hiervan is, zoals de naam al laat vermoeden, de warmte omwisselen.  De werking is eenvoudig, de radiator bestaat uit honderden kleine kanaaltjes (soort van buisjes) met daartussen steeds luchtopeningen, via een omweg moet het water door die kanaaltjes stromen naar het reservoir.  De radiator, bestaande uit de een of de andere metaalsoort geeft de warmte van het water af aan hemzelf (het metaal dus) en dat geeft de warmte op zich af aan de omgevingslucht. Besluit: het warme water koelt af en verwarmt

de lucht en vice versa.

Van daaruit trekt het water verder naar het koelwaterreservoir.  Dit heeft als nut een bepaalde capaciteit te kunnen bewaren zodat het water verder kan afkoelen voor weer in de cyclus te treden en zodat je minder snel hoeft bij te vullen.

 

Indien de brommer een zekere snelheid heeft, dan wordt de lucht tussen de

radiatorkanaaltjes ververst waardoor de koeling beter werkt, ook het debiet

(debiet = kubieke meters water per minuut) verhoogt waardoor er steeds meer nieuw water in de cilinder komt.  Hierdoor koelt hij beter op hoge snelheid.

Er zijn natuurlijk uitzonderingen hierop (uitbollen in bergaf bijvoorbeeld op een laag toerental) maar daar gaan we niet echt verder op ingaan.

 

Opmerking: het water wordt UIT de cilinder gepompt, niet erin.  Isaac Newton zorgt er voor dat het water via de zwaartekracht terug in de cilinder komt vermits het reservoir hoger gelegen is dan de cilinder.

Mocht je op je gezicht vallen met je scooter en hij ligt op z’n zij, pas dan op dat er geen lucht in de cilinder komt, anders ben je gekloot. (Hoewel dit zeer eenvoudig op te lossen valt, meer hierover later.)

 

De koelvloeistof bestaat uit 2 elementen:

*Gedemineraliseerd- of gedestilleerd water

*Antivries

 

Het water is vrij van onzuiverheden om kalkaanslag, roest en andere vervuiling tegen te gaan in het gehele koelsysteem.

De antivries zorgt ervoor dat je niet met een blok ijs in je motor zit in de winter en smeert eveneens de pomplager en de rest van het systeem.

 

Dat er ijs in je leidingen zit, lijkt wel goed omdat de koeling nog beter zou zijn maar heeft ook wel nadelen.  Steek maar eens een blikje cola in je diepvries en kijk er binnen 24u nog eens naar.

(Wij zijn niet verantwoordelijk voor huishoudelijke ongemakken.)

En je pomp zal zonder smering niet echt lang uithouden.

  volgende pagina